Kush është sekreti i japonezëve për një jetë sa më të gjatë?

1) Dieta Japoneze
Japonezët në krahasim me personat e tjerë konsumojnë rreth 25 % më pak kalori. Ky fakt është mjaft interesant për shkak të një studimi të kryer në Universitetin e Mjekësisë në Florida u gjet rezultati se duke reduktuar kaloritë që një person konsumon ndihmon për të penguar efektet negative, por mbi të gjitha është faktori kryesor për jetëgjatësi. Pra më poshtë do të gjendet një listë që Japonezët pijnë dhe konsumojnë në ditët e tyre dhe kjo është suksesi i jetëgjatësisë së tyre.

• Peshku

peshku

Edhe pse shoqëritë perëndimore janë të njohur për moton “hani më shumë mish pule” populli i Japonisë ka tendencë për të konsumuar gjithnjë e më tepër peshk. Në fakt edhe pse japonezët përbëjnë vetëm 2 % të popullsisë në botë ata konsumojnë rezervat më të mëdha të peshkut me 10 %. Peshku ndihmon shumë për të ulur rrezikun ndaj kancerit dhe sëmundjeve të tjera pra shkencëtarët na sugjerojnë që ne duhet të përdorim për konsum sa më shumë peshkun.

• Algat e detit

algat e detitit

Sipas disa studimeve të kryera gjithashtu kjo popullsi njihet shumë për konsumimin e madh të algave të detit dhe të llojeve të ndryshme të tyre. Alga përmban jod dhe kjo ndihmon që të ulen gjëndrat e tiroideve, gjithashtu duhet të mbani mend këtë fakt interesant që algat e detit kanë shumë përbërës ushqyes.

• Çaji

caji

Çaji është pjesë e jetës në Japoni. Një studim i kryer ka treguar që çaji jeshil mund të ulë rrezikun e kancerit dhe sëmundjeve të zemrës dhe mund të përmirësojë funksionin njohës. Gjithashtu një studim tjetër tregoi se personat që pijnë 5 gota çaji në ditë kishin norma prej 26 % më të ulta të vdekjes.

• Dieta me bazë bimore

dieta me baze bimore

Ky vend ka tendencë për të konsumuar 6 herë në ditë oriz dhe 4 herë prej tyre janë me bazë bimore. Disa nga zgjidhjet e përbashkëta të ushqimit janë: patate e ëmbël, perime që janë të llokoçis-skuqura, dhe tofu të cilat kanë një vlerë të ulët kalorike dhe një vlerë të lartë ushqyese.

2) Mirëqënia emocionale:
Mendja, trupi dhe emocionet janë të lidhura të gjitha me njëra – tjetrën dhe kjo është gjithçka që kultura japoneze realizon. Në mënyrë që të jetojnë një jetë me periudhë të gjatë ka disa besime dhe veti që ata ndjekin dhe ne po ju përmendim disa prej tyre.

• Ndjenja e qëllimit

qellimi

Shumë prej japonezëve ecin me një filozofi të tyre që është “ikigai” dhe do të thotë që çdo person duhet të ketë një jetë kuptimplotë dhe që t’ja vlejë për të jetuar.

• Respektimi ndaj të vjetërve

rrespekti ndaj te vjetrve

Japonezët besojnë në një term të njohur si “Moai”, që do të thotë që miqtë janë një burim inkurajimi gjatë kohëve të vështira. Prandaj ky popull beson se kur të moshuarit respektohen shumë atëherë ata kanë tendencë të jetojnë më gjatë.

• Gëzohuni

buzewesh

Studiuesit besojnë që qeshja dhe gëzimi juaj ulin sheqerin në gjak, rrisin qarkullimin e rregulllt të gjakut gjithashtu djegin më shumë kalori. Kur shumë njerëz kalojnë moshën 100 vjeçare e qeshura i ndihmon ata për t`i mbajtur më shumë rinorë.

Burimi: http://healthypanda.net/what-is-the-japanese-secret-to-living-longer/

Mund të ju pëlqejn